Alzheimercafé: Gedragsveranderingen en communicatie bij dementie

Wanneer het gedrag van iemand met dementie minder voorspelbaar wordt en veel last gaat opleveren gaat het wringen met zijn omgeving.

Deze editie van het Roermondse Alzheimercafé gaat over hoe ga je je dan gaat opstellen als mantelzorger. Hoe moet je reageren op achterdocht, inactiviteit of misschien zelfs agressie? Wanneer ga je wie inschakelen?

Dementie kent diverse fasen. Het is een geleidelijk proces. In het begin kan een oudere met vergeetachtigheid geholpen worden door hem of haar te corrigeren. In een latere fase is de confrontatie met fouten slechts pijnlijk en zal iemand met dementie hierdoor alleen maar van zijn stuk raken. Vanavond gaat het dus over: wanneer moet je wel / niet corrigeren, negeren, etc. Wat doe je als je het bloed onder de nagels wordt uitgehaald? Wat maak je zelf mee? Wil hij of zij niet weten dat er vergeetachtigheid speelt? Wordt hij of zij boos? Achterdochtig misschien? Misschien wel ontremd wat betreft eten, praten, sexuele wensen, etc.? Of juist zo apathisch dat je er gek van wordt? Yvonne van Zutphen heeft jaren ervaring met mensen met dementie in alle (voor-)fasen. Zij kan veel tips geven en gaat hierover in gesprek.

Waar? Alzheimercafé Roermond
De Graasj; Knevelsgraafstraat 21 Roermond

Wanneer? Maandag 3 februari 2020
Zaal open 19 uur; programma van 19.30 tot 21.30 uur.

Titel: Gedragsveranderingen en communicatie bij dementie.

Gastspreker: Yvonne van Zutphen, SPV bij MET ggz – Ouderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *